top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Ljubuški 'napale' ptice - jedu pčele, a pčelari nemoćni
Ponedjeljak, 19 Srpanj 2010 12:33
pcelarica Ovo nisu ptice Božje, ovo su pošasti, monstrumi, oni nam zagorčaše život. Nastave li ovako, pčela će zauvijek nestati s ovih područja, tvrdi Mladen Mihaljević, pčelar iz Ljubuškog. Prema kazivanju desetak Ijubuških pčelara na potezu Teskera - Lisice, koji su inače nositelji proizvodnje meda na ovim područjima, pojavom ptica pčelarica ljubuški kraj više za pčele nije raj, nego pakao.

Mnogo neprijatelja


Iako za pčelu tvrde da je pravo čudo prirode po mnogim osobinama, a prije svega u sposobnosti da opstane, ne računajući trovanja i zagađenja koja su posljedica ljudske (zlo)uporabe tehnologije, tu je čitav spektar prirodnih neprijatelja, od nevidljivih virusa do ogromnih medvjeda. Međutim, u tijekom aktivne sezone, velike štete pčelinjacima nanose male ptice pčelarice.

Čitav dan oblijeću oko pčelinjaka, posebice ujutro i uvečer. Kada je toplije, dižu se i u visine, uvijek su gdje su i naše pčele. Plašili smo ih pucnjavom i raznim drugim plašilima. Uzalud! Jednom smo ubili jednu pčelaricu, ne znam, možda je ona zakonom zaštićena dok mi pčelari nismo. Kada smo joj otvorili voljicu, u njoj smo našlo 20 do 30 pčela. Bilo je tu i drugih kukaca, koliko ta živina može pojesti, čudi se Mihaljević.Matice im specijalitet

Otvorio sam košnicu, a u njoj nije bilo matice. To mi se dogodilo u nekoliko slučajeva. Kasnije sam doznao kako su nastradale baš od ptica pčelarica, naime to su njihovi specijaliteti. Posebice su opasne upravo u vrijeme rojenja pčela, kada znaju ubiti i maticu i trutove, zapravo uništiti leglo. Kada dođe vrijeme rojenja, moramo seliti izvan ovih prostora, tvrdi pčelar Krešo Matijašević. Premda su pčelarima i ranijih godina ptice pčelarice nanosile štetu, njihova povećana aktivnost zabilježena je tek posljednjih godina. Kopanjem pijeska bagerima ostavljaju se strme pješčane padine koje su idealna mjesta za gnijezda. Ptica je sve više, a njihova najveća aktivnost je upravo za vrijeme podizanja mladih.

Pčelarice se gnijezde u rupama iskopanim u brijegu


Ubojica pčela

Oštrim kljunom uhvaćenu pčelu stegne pa udarom o čvrstu podlogu uklanja žalac. Uz ostale kukce, pčelarica dnevno pojede više od 200 pčela. Pojavljuju se obično u prvoj polovici svibnja, kada se počinju gnijezditi u rupama iskopanim u brijegu. U manja jata okupljaju se krajem srpnja i nakon nekoliko tjedana, od sredine kolovoza, vraćaju se u Afriku. Za razliku od većine ptica, pčelarica se ne može otjerati zvukom ili lepršajućim trakama. Oštooki i hitri letači, ove ptice reagiraju na nepoznati svjetlosni bljesak.


Pero Zelenika, VL | LJ::portal


ShareKomentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m