top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Božo Vukušić razotkrio istinu?
Nedjelja, 28 Studeni 2010 08:21
hrb“Hrvatsko revolucionarno bratstvo - Rat prije rata”, knjiga autora Bože Vukušića predstavljena je ovih dana u Ljubuškom i Mostaru u organizaciji Kluba hrvatskih povratnika iz iseljeništva u Bosni i Hercegovini. Knjiga opisuje kako su pripadnici skupine 'Fenix 72' Hrvatskoga revolucionarnog bratstva 20. lipnja 1972. ušli u Jugoslaviju s ciljem podizanja ustanka i rušenja Jugoslavije. U knjizi se na osnovi do sada neobjavljenih dokumenata tajnih službi bivše Jugoslavije, kao i dokumenata tajnih službi drugih europskih zemalja opširno opisuje priprema, ulazak skupine preko granice, njihove aktivnosti i stradanje u borbama s oružanim postrojbama jugoslavenskog režima. U akciji poznatoj i pod nazivom 'Bugojanska skupina' sudjelovalo je 19 osoba, od kojih je 18 izgubilo život u borbama s pripadnicima teritorijalne obrane, i pogubljenjima nakon izricanja smrtnih kazni. Preživio je samo Ludvig Pavlović, iako je i on dobio smrtnu kaznu, koja mu je preinačena na 12 godina zatvora.

Više revolucionarnih akcija

Autor knjige Bože Vukušić je naveo da je u hrvatskom iseljeništvu postojala tajna organizacija o kojoj se malo i nedovoljno znalo, a koja je na kraju odigrala ključnu ulogu u radu hrvatskog političkog iseljeništva. Riječ je, naravno, o Hrvatskom revolucionarnom bratstvu osnovanom 1961. godine u Australiji, koje je za vrijeme svog postojanja izvelo više revolucionarnih akcija, a najpoznatija među njima je akcija 'Fenix 72'.
-  Utvrdio sam da akcija nije nikakva iznimka, a iza nje je stajao veliki optimizam i spremnost na samopožrtvovanje u vremenu kad je među hrvatskim narodom vladala jedna jako loša situacija i kad se vršio teror. Na akciju su se odlučili jer su vjerovali kako će represija nakon sloma Hrvatskog proljeća izazvati bunt i buntovničko raspoloženje u narodu. Ali nakon nekoliko mjeseci priprema i sami su uvidjeli da se situacija u Jugoslaviji ne razvija u tom pravcu. Unatoč tomu, odlučili su krenuti svjesni da će u najgorem slučaju svi izginuti, kazao je Vukušić, koji je napravio i detaljnu rekonstrukciju cijelog slučaja, što je i opisano u njegovoj knjizi.

Na temelju dokumentacije

Bivši saborski zastupnik i sudac Ustavnog suda Republike Hrvatske Vice Vukojević je naveo da je knjiga napravljena na temelju dokumentacije, koja je skupljena u Komisiji za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava. Komisija je osnovana kako bi se ustanovile sve žrtve rata na području Hrvatske.
- Vodio sam tu komisiju, bio i potpredsjednik sve do 1999. kada sam otišao u Ustavni sud. Otvarali smo masovne grobnice, ustanovili i Križni put poslije Bleiburga..., 69 ubijenih Hrvata smo prezentirali Saboru RH-a, kao i desetke nestalih 1999. godine. Međutim, 2000. na vlast je došla 'neokomunistička koalicija' koja je ukinula komisiju, kazao je Vukojević, koji se već duže vremena nalazi u mirovini, te se priprema za izdavanje nekih knjiga. Vukojević se osvrnuo i na stanje u BiH i u susjednoj Hrvatskoj. Za Hrvatsku misli da će ostati u Europi, a sad hoće li ući ili ne u EU, to ne zna. I sam je, kaže, za Europu, i to za benediktansku, jer su 'benediktinci bili ti koji su stvorili Europu, kulturu, civilizaciju i uveli pismenost....A, što se tiče stanja u BiH, ne zna što bi se moglo dalje dogoditi, to je potpuna enigma.  Ali, jedino je rješenje da hrvatski narod izbori svoja ustavna prava u BiH, jer su oni ustavni čimbenik u BiH.

Udbaška propaganda činila sve kako bi diskreditirala akciju

Suradnik vođa skupine 'Fenix 72' Ivan Butković je kazao da je značenje knjige veliko i znatno korisno, i to iz razloga što je sve ranije što je pročitao o slučaju 'Fenix 72' bilo pogrešno i radilo se o 'udbaškoj propagandi'.
- Tu se diskreditirala akcija, isto kao što se sve pokušava diskreditirati poput Domovinskog rata ili obrambenog na ovim ovdje prostorima i to konstantno kroz zadnjih nekoliko godina. Možemo zamisliti što je sve udbaška propaganda činila kako bi diskreditirala akciju, rekao je Butković. Knjiga je, prema njegovim riječima, bazirana na dokumentima, analizama... i o akciji se govori na osnovi činjenica i iznosi istina. Butković se od prošle godine nalazi u mirovini, a inače je bio djelatnik Ministarstva vanjskih poslova RH-a, pa je u Sarajevu proveo pet godina (1994. -1999.). Dosta je boravio i u Hercegovini, točnije u Međugorju, gdje je radio na uspostavljanju prve izvještajne novinske agencije HABENA. Iz tih razloga odlično poznaje stanje u BiH, pogotovo kad su u pitanju bh Hrvati. Stalno je zastupao ujedinjenje hrvatskih stranaka, i drago mu je što su dva HDZ-a našla dovoljno zajedničkih interesa i vjeruje da će stanje ići na bolje.

Dalibor Drlje | Dnevni list

ShareKomentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m