top
ljubuški portal

Dobro došli na arhivske stranice LJ::portala  # 1.veljače 2009 - 21.veljače 2014 #Smilje pet puta skuplje od krumpira, kupusa, tikvica, većine voća, crvenog luka...
Petak, 29 Lipanj 2012 13:22
trznica_naslPrema trenutačnim cijenama voća i povrća na Veletržnici u Tasovčićima kraj Čapljine smilje čija se destilacija vrši na obližnjoj Muminovači, pet puta je skuplje  od primjerice mladih krumpira, kupusa, crvenog luka, tikvica... Skuplje je čak i od svih vrsta voća osim prvih smokava! Narodski rečeno - niti oreš, niti kopaš, a žanješ, zaključak je nakon posjeta destileriji smilja tvrtke ''Roing''.

S otkupom smo počeli prije dvadesetak dana, nadam se da će ovaj prvi period trajati cijeli srpanj. Nastavak kampanje planiramo u rujnu, listopadu i studenom, odnosno sve dok bude smilja bit će i otkupa. Otkupljujemo smilje iz cijele Hercegovine, a otkupom smo prilično zadovoljni.

Zadovoljni mogu biti i berači s obzirom da smo cijenu podigli za 50% u odnosu na prošlu godinu. Cijena smilja u sirovom stanju je 1,5 maraka kilogram, a ispata odmah. Nema čekanja, koliko god proizvođači dopreme sve otkupljujemo i odmah plaćamo.

Tko hoće raditi, mislim da svako jutro može ubrati dobru dnevnicu'', ističe Stipe Jukić jedan od suvlasnika tvrtke ''Roing'' koja se bavi otkupom i destilacijom smilja.

Na opasku da je prošle godine bilo problema s otkupom Jukić kaže: ''Prošle godine je bila  velika suša, ove godine i nije suša, ali smilja opet nedostaje. Nema ga u prirodi u količinama potrebnim tržištu. Zbog toga smo se odlučili za plantažni uzgoj, posadili smo oko dva hektara, a planiramo sami ili s kooperantima namiriti 30 do 50 hektara'', kaže Jukić dok njegov partner Nikola Rozić naglašava: ''Za berače je vrlo važno da smo osigurali otkup i na terenu. Naše ekipe hodaju i odmah otkupljuju po sustavu vaga - plaćanje. Dovoljno je da nas berači nazovu i sve je riješeno. Više razloga što smo se opredijelili za tako stimulativnu cijenu.

Smilje je nekada bilo zaštitni znak Hercegovine, a sada je u izumiranju. Otkup vršimo na prostoru od Posušja do Stoca, dakle na području Posušja, Širokog Brijega, Gruda, Ljubuškog, Mostara, Čitluka,  najviše smilja stiže s područja Dubrava. To je srce Hercegovine, srce smilja'', podvlači Rozić.

S plasmanom ekstrakta nema problema izvozi se u SAD i Europu, za potrebe kozmetičke i farmaceutske industrije.

Dušan Musa | Večernji list

ShareKomentiranjem pristajete na Uvjete korištenja:

U komentarima je zabranjeno otvoreno vrijeđanje, bez obzira o kakvom je vrijeđanju riječ i na koga se odnosi. Ukoliko se ne slažete sa člankom ili nečijim mišljenjem slobodno to komentirajte, ali argumentirano i bez uvredljivih izraza.

Prilikom pisanja komentara pridržavajte se osnovnih pravila komuniciranja. Autori komentara prilikom pisanja moraju imati na umu da njihove IP adrese nisu zaštićene ni po kojoj osnovi i u skladu s tim trebaju paziti na sadržaj komentara za koji su sami odgovorni!

Korisničke komentare ljportal.com u bilo kojem trenutku može ukloniti s portala bez prethodne najave.

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, ljportal.com ni na koji način ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije.

 
Portal za društvenu dekontaminaciju Internet stranice sela Hardomilje hercegovina.info internet portal Mostar, Stolac, Neum i Čapljina hrvatska je stara djedovina Novosti iz Čitluka / Brotnja! Grude Online Internet stranice sela Klobuk Vaš kutak za odmor! 99,4 MHz Selo Vojnići

bottom
ib_m