Gotovo dvije trećine registriranih udruga u Županiji Zapadnohercegovačkoj uskoro bi mogle biti izbrisane iz registra.

Preko tisuću njih je registrirano, a da je taj broj prevelik smatraju u Ministarstvu pravosuđa i uprave iz kojeg je najavljeno donošenje novog zakona o udrugama.
 
 Imamo 1.017 udruga na razini ove županije što smatram da je malo prevelik broj. Zato idemo u smjeru donošenja županijskog zakona o udrugama gdje ćemo malo detaljnije propisati neke korake što se tiču i registracije i brisanja što je sada nedostatak u Federalnom zakonu. Pretpostavljam da je aktivno 30 do 40% tih udruga pa želimo malo stati u kraj  izjavio je za Pro TV resorni ministar Vjekoslav Lasić.
 
U ministarstvu će se pozabaviti čišćenjem registra udruga.
 
 Znalo se dogoditi da su pojedine udruge aktivne samo kad su neki natječaji. Dođu po izvadak iz udruga i vidimo da nisu održali skupštinu, pa je možda čak i predsjednik umro, pa da ima osoba koje nisu ovlaštene za zastupanje, a da se tako predstavljaju u prometu. Želimo malo postrožiti to polje i dovesti reda  kazao je Lasić.
 
Podsjetimo, i ranije se upozoravalo na problem fiktivnih udruga i ukazivalo na potrebu za rješavanjem tog problema. Međutim, brojke kažu da je sredinom 2015. godine u ŽZH bilo ukupno 746 registriranih udruga građana da bi do danas njihov broj narastao za više od 35%.