U poslovnoj zoni Zvirići kod Ljubuškog svečano je otvoren distributivni centar za poljoprivredne proizvode. Riječ je o poslovnom objektu vrijednom oko milion KM. Ovaj centar omogućiće poljoprivrednicima ovog kraja, pripremu i plasman proizvoda na tržište.

 

Slavko Mandić iz Čeveljuše kod Ljubuškog, kao i većina poljoprivrednika ovog kraja uzgaja povrtne kulture, među kojima prednjači krumpir, po kome je ovaj kraj i poznat. Kako bi što kvalitetniji proizvodi stizali do krajnjeg potrošača doprinijet će i novootvoreni distributivni centar.

“To će biti jedan prostor gdje će se proizvod ako ne može odmah u prodaju tu deponirati kako bi zadržali kvalitetu i svježinu. Sadim sjemena tonu i po do 2, to je dvadesetak duluma zemlje, ove godine krupir je imao problema , malo je bilo leda”, ističe Mandić.

Distributivni centar s hladnjačama, vrijedan milijun maraka, predan je u ruke poljoprivrednoj zadruzi “Plodovi zemlje”. Zadruga okuplja 185 poljoprivrednika. Većina njih kao i Slavko uzgaja krumpir – ljubuški rani, koji se kao brenidrani proizvod izvozi u zemlje EU.

“Hrvatska je bila naš partner, mnogo toga ide tamo i u Sloveniju, tražimo i druga tržišta, morali smo nešto ovakvo napraviti”, kaže Dubravko Vukojević, predsjednik poljoprivredne zadruge “Plodovi zemlje” Ljubuški.

Poljoprivreda je uz turizam strateška grana gospodarstva u Ljubuškom, ali i ZHŽ.

“Nama je samo od povrtlarstva je prihod po nekim izračunima oko 25 milijuna maraka, novac ostaje tu, ljudi mogu živjeti, oko 500 obitelji u Ljubuškom živi od poljoprivrede, to je vrlo bitna karika u cijelom ovom lancu”, kaže gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić.

Otvaranjem distributivnog centra zatvoren je krug proizvodnje od njive do krajnjeg potrošača. Uz krumpir i druge povrtlarske kluture, očekuje se da put tržišta iz ovog mjesta svoje proizvode plasiraju i voćari, maslinari, pčelari. Prednost ovoga centra je i dobra prometna povezanost. Nalazi se na Koridoru 5c, uz šengenski granični prijelaz Bijača, a povezan je autocestom i s Lukom Ploče.

PR_banner_800x600 (1)